zakelijke fotomissies

Workflow culinair fotograaf, hoe gaat dat in zijn werk.

Workflow culinair fotograaf, want tja hoe gaat nou een fotograaf te werk die culiniaire gerechten of ingredienten fotografeert?

Dit blog workflow culinair fotograaf gaat daar wat dieper op in, want de klant heeft vaak geen idee. Geen flauw idee hoe een foto tot stand komt maar ook geen idee heeft van hoeveel ruimte een culinair fotograaf nodig heeft. Iedere fotograaf zal weer anders werken, maar ik leg graag uit hoe ik te werk ga.

Overleg workflow culinair fotograaf.

Ten eerste overleg ik met de klant wat voor beelden ze willen. Tijdens een persoonlijk gesprek brainstormen we hierover en kom ik met tips. Aan de hand van de wensen van de klant kom ik met een voorstel waarin staat hoe lang ik ongeveer bezig ben, wat de kosten zullen zijn en welke beelden ik denk te gaan maken.

Als dit akkoord is, kom ik bij de klant (restaurant, cateraar, cafe, barista) op locatie, daar worden de beelden gemaakt. Uiteraard moet er wel een ruimte zijn waar ik ongestoord aan het werk kan gaan. Het liefst een ruimte waar ik met daglicht kan werken en daar dus geen tl, sfeer of spotverlichting is die een kleurzweem veroorzaken op de te fotograferen onderdelen.

workflow culinair fotograaf
Daglicht fotografie
workflow culinair fotograaf
Een lay flat van Italiaanse ingredienten door middel van daglicht.

Maar maak ik bijvoorbeeld foto’s van cocktails of gerechten met speciale effecten zoals rook, stoom, vuur, splash of vliegende onderdelen dan wil ik graag een ruimte met zo weinig mogelijk licht.

zakelijke fotomissies
Cocktail met speciaal effect.
zakelijke fotomissies
Meerdere speciale effecten bij cocktails

Dan ga ik namelijk met speedlight flitsers werken. Graag werk ik met speedlights omdat ze klein en licht zijn, dus makkelijk mee te nemen. In principe heb ik niet heel veel ruimte nodig, maar een werkruimte van minimaal 2 x 2 meter zou fijn zijn. Hoe meer ruimte hoe beter natuurlijk, want het wordt op den duur best rommelig als ik aan het werk ben. Kijk dit filmpje maar waar ik koffiebonen laat vliegen boven een houten pollepel.

Deze foto is overigens te koop bij mijn shop op werkaandemuur.

workflow culinair fotograaf
Vliegende koffiebonen.

Statieven en nog eens statieven.

Zonder statieven ben ik nergens. Vaak gebruik ik een achtergrond die aan statieven hangt, mijn speedlights staan op statieven en vaak ben ik ook op een camerastatief aan het werk, maar al die statieven neem ik zelf mee uiteraard. Een tafel om op te werken gebruik ik van de klant.

En dan is het een kwestie van licht testen en wachten op het eerste gerecht. Dan fotografeer ik het gerecht op verschillende manieren en vanuit verschillende standpunten, al dan niet met of zonder speciale effecten.
Eenmaal klaar met fotograferen ga ik aan de slag met beelden. Uitzoeken en netjes bewerken, daarna krijg de klant de foto’s via wetransfer toegestuurd in het gewenste formaat. In principe lever ik binnen 1 week de digitale beelden aan. Wil de klant een vet mooie afdruk van een beeld, dan ga ik die bestellen op het gewenste materiaal (uiteraard geef ik daarin ook advies) en formaat. Een afdruk wordt normaal gesproken binnen 2 weken bij de klant geleverd met een ophangprofiel aan de achterzijde.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.